Sunday, February 14, 2010

Bunga Serai

Bunga serai

Pernah dengar tentang batu serai? Sesetengah masyarakat Melayu percaya sekiranya serai sudah berbunga, di bawah rumpun serai itu ada buntat atau batu hikmat. Ada pula yang mengatakan, ada harta karun di bawah rumpun serai yang sudah berbunga. Lebih menarik, serai yang sudah berbunga dikatakan ada penunggu yang menjaganya.

Serai berbunga, jika ditanam oleh orang-orang yang tertentu sahaja. Kita juga tidak boleh mencabut serai berbunga sebarangan. Hanya tuannya sahaja yang boleh mencabut serai bernunga itu sebelum dibuat ubat atau diberikan kepada orang lain untuk ditanam.

Ada cara-cara tertentu untuk mendapatkan alamat atau pentunjuk berkenaan perkara ini. Syeikh Muhammad Solihen menjelaskan, cara yang terbaik adalah dengan mengambil tanah lebih kurang segenggam berhampiran pokok serai yang berbunga itu dengan memberi salam kepada ‘penjaga’ pokok serai tersebut, hadiahkan surah Al-Fatihah kepada Rasulullah, Nabi Sulaiman a.s. dan Nabi Ilyas a.s serta ‘ penjaga’ pokok serai itu sendiri. Selawat ke atas Rasulullah sebanyak 3 Kali dan niat untuk minta petunjuk dari penjaga jika terdapat kelebihan dan keistimewaan pada pokok serai itu. Buatlah Solat Hajat dan Solat Istikharah selama 3 malam berturut-turut dan ambil tanah yang diambil tadi untuk diletakkan bawah bantal sebelum tidur. Sebaik-baiknya tanah tadi diletakkan di bawah bantal dan tidur di atas sejadah tempat kita Solat Hajat dan Solat Istikharah tadi.

InsyaAllah dengan kebesaran Allah s.w.t kita kan mendapat petunjuk dan alamat tentang keberadaan barang apakah yang terdapat dibawah rimbunan pokok serai yang berbunga itu. Jika tiada apa-apa alamat maka berkemungkinan tiada apa-apa yang terdapat di bawah rimbunan akar pokok serai tersebut atau belum sampai masanya lagi untuk mendapat barang-barang tersebut.

Syeikh Muhammad Solihen menjelaskan bahawa hanya orang-orang yang terpilih sahaja yang akan memperolehi Batu Bunga Serai ini secara mendapat petunjuk dan alamat tentang keberadaan batu permata ini tanpa perlu melakukan Solat Hajat dan Solat Istikharah tadi. Biasanya alamat dan petunjuk yang betul akan datang sebanyak tiga kali dan lebih afdhal jika kita melakukan Solat Hajat dan Solat Istikharah mohon petunjuk yang sebenar-benarnya dari Allah s.w.t. Syeikh Muhammad Solihen menerangkan dia ada menyimpan Batu Bunga Serai dan Batu Berlian Serai yang diperolehinya dari pemberian orang alam ghaib untuk dipindah milik kepada sesiapa yang berminat dan terpilih sahaja.

Bunga je jumpa.... batu belum jumpa lg.

Sejauh mana kebenarannya hanya Allah Maha Mengetahui.